Avtomatizacija hiše (inteligentna / varčna hiša)

Domov  »  Storitve  »  Avtomatizacija hiše
Avtomatizacija predstavlja v današnjem hitrem življenjskem tempu nepogrešljivo nujo in potrebo. Informacije, ki nas obdajajo in se kopičijo, zahtevajo od nas različne načine uporabe in pogosto nam prav k temu pripomore avtomatizacija sistemov in drugih digitalnih in analognih procesov. Poznamo različne tipe avtomatizacije, kot so avtomatizacija v transportu, mobilnih sistemih, proizvodnih procesih, gradbeništvu, avtomatizacija in vodenje različnih javnih in privatnih sistemov ter druge. Pravzaprav ni naprave, katere se ne da avtomatizirati in kontrolirati na daljavo ali pa upravljati lokalno.

Podjetje Omni komunikacije d.o.o. se ukvarja s sledečim tipom avtomatizacije: z izdelavo, programiranjem ter integracijo konferenčnih, poslovnih prostorov in predavalnic, od ideje do izvedbe ter z avtomatizacijo stanovanjskih enot, kot so pametne oziroma pasivne hiše. Nudimo vam tudi enostavnen nadzor vaših vsakodnevnih poslovnih procesov. S tem zagotavljamo, da s pomočjo avtomatizacije ne boste potrebovali visoko usposobljenega IT kadra, zato da bi vaš poslovni proces učinkovito upravljali.

Inteligentna oziroma varčna hiša je hiša, ki povezuje manjše podsisteme za upravljanje v celovit in enostaven upravljalni nadzorni sistem. Sistem avtomatizacije nudi dodatne funkcije za izboljšanje kakovosti bivanja, povečanja varnosti in varčevanja z energijo. Glede na hiter razvoj tehnologije, bo pametna instalacija postopoma zamenjala klasično električno instalacijo. Ob gradnji hiše je zato nujno razmisliti o sodobnejšem pristopu k le-tej.


PREDNOSTI INTELIGENTNE HIŠE:

Varčevanje z energijo
Sistem vzdržuje primerno temperaturo v prostoru, ki je odvisna od več različnih de
javnikov. Če, na primer, v prostoru ni nikogar ali je odprto okno, sistem uravna temperaturo na željeni nočni režim. Ko zapustite hišo, sistem preklopi na varčevalni način. Na poti domov preko mobilnega telefona preklopite ogrevalni način in se vrnete v ogrete prostore. Z zgoraj naštetimi koraki sistem torej močno zmanjša porabo energije za ogrevanje.

Udobje
S pritiskom na eno samo tipko prikličete željeno nastavitev; ob gledanju televizije se spustijo žaluzije, vključi se televizijski sprejemnik, razsvetljava pa se nastavi na primerno svetlobo. Z enim samim daljinskim upravljalnikom torej upravljate z razsvetljavo, žaluzijami, garažnimi in vhodnimi vrati, AV opremo, vklopite zalivanje vrta ali delovanje fontane.
Varnost

Ko zapustite objekt, preprosto, le s pritiskom na tipko ali avtomatsko z zaklepanjem vrat, vzpostavite alarmno stanje in hkrati izklopite celotno razsvetljavo ter določene požarno kritične elemente, kot so pečica, likalnik, itd. Hiša lahko v tem stanju simulira naključne vklope razsvetljave ali spuste žaluzij in kljub vaši odsotnosti daje vtis, da ste še vedno doma. Če nekdo pri vhodu pozvoni, vam sistem lahko pošlje SMS ali celo prenese video na vaš mobilni telefon.


Nadzor in upravljanje

Vse elemente v okviru celotnega sistema avtomatizacije inteligentne hiše je moč nadzor
ovati in upravljati iz različnih mest; klasično s stikalom ali z daljinskim upravljalnikom, z LCD nadzornim tablojem, s telefonom ali preko interneta. Na oddihu lahko tako preko mobilnega telefona preverite stanje svoje hiše ali preko interneta pogledate živo sliko video nadzornih kamer.