Avtomatizacija učilnice na Fakulteti za arhitekturo

Domov  »  Reference  »  Učilnica Fakultete za arhitekturo
Na Univerzi v Ljubljani, bolj točno na Fakulteti za arhitekturo, smo v sodelovanju s podjetjem Lestra d.o.o. avtomatizirali AV opremo. Predavalnica je opremljena z dvema projektorjema, dvema elektrodvižnima platnoma, kamero za zajem slike na tabli, fiksnim računalnik na predavateljevi mizi in seveda priklopoma VGA in HDMI za notesnik. Projektorja sta pozicionirana en na sredini predavalnice (tu je tudi kamera) in projecira na platno pri tabli, drugi pa je čisto zadaj in projecira na platno za prvim projektorjem. Namen takšne postavitve je v tem, da zadnji projektor prikazuje sliko bližje zadnjim vrstam predavalnice. Tako lahko prikazujejo tablo na zadnjem platnu kar olajša študentom spremljanje predavanj oz. napisanega na tabli.

Naročnikova želja je bila, da se naredi avtomatizacijo preko fiksnih tipkal, ki se nahajajo v sami predavateljevi mizi. Tako smo naredili kovinski panel, v katerem se nahajajo kovinska tipkala z LED osvetljeno obrobo. Le-te se vklopijo ko je bila tipka pritisnjena oz. ko je bila želena funkcija izbrana in tudi izvedena. Kot vidite na sliki spodaj je 7 tipk in ključavnica, ki izvajajo sledeče:
  • Vklop/izklop sistema – kot že ime pove se sistem vklopi/izklopi. Tako se vklopita oba projektorja, spustita se oba platna, vklopi se HDMI matrica, podaljševalci HDMI signala ter kamera. Sam projektor gre na HDMI vhod od fiksnega računalnika in seveda matrica se preklopi na pravi vhod/izhod. Dokler se projektorja ne vklopita so vse ostale tipke onemogočene, LED dioda na tej tipki pa utripa dokler projektorja nista pripravljena za uporabo.
  • Namizni PC – preklopi matrice in projektor na ustrezni vhod za prikazovanje namiznega računalnika
  • Mizni priklop PC in mizni priklop HDMI - preklopi matrice in projektor na ustrezni vhod za prikazovanje notesnika priklopljenega na VGA ali pa HDMI priklopno dozo
  • Tabla levo in tabla desno – preklopi matrice in projektor na ustrezni vhod za prikazovanje slike iz kamere. Sama kamera pa se obrne na levo ali pa desno stran table, tako da je slika dovolj približana za normalen ogled iz zadnjih vrst. Poleg tega se pri teh dveh tipkah prednji projektor zatemni, platno se pospravi/dvigne, tako da predavatelj lahko piše po tabli.
  • Samo prednji projektor – izklopi zadnji projektor, pospravi zadnje platno tako da se slika prikazuje samo na prednjem projektorju. Če je treba zamenjati vhod, se to seveda lahko naredi s pritiskom na katerega izmed vhodnih tipkal. Tudi ta tipka in podobno funkcijo kot Vklop/Izklop tipka, saj se tudi tu mora zadnji projektor ohladiti. Tako LED dioda na tipki utripa dokler projektor ni ugasnjen in ravno tako nobena od ostalih tipk ne deluje.
  • Ključavnica – namen je ta, da se ne mora vsak »igrati« z opremo. Tako ko je zaklenjeno nobena izmed tipk ne deluje.
Sistem deluje zelo lepo in enostavno saj ni zaslona na dotik, katerega marsikateri uporabnik ne zna uporabljati, ampak so zelo diskretna tipkala. Prednost je tudi v tem, da se baterija v tablici ne izprazni ker je ni. To je bil prvi projekt samo s tipkami brez tablice ali pa zaslona na dotik.
Za podrobnosti o sistemu ali izvedbi vašega avtomatiziranega sistema nas kontaktirajte in skupaj bomo izbrali pravo rešitev za vas.